
dokud se v mouce na povrchu těsta neobjeví
praskliny.
Na okraj mouky přidáme vejce a máslo. Vše
zpracujeme na vláčné kynuté těsto.
Necháme těsto kynout na teplém místě, dokud
se jeho objem přibližně nezdvojnásobí.
Mezitím oloupeme cibuli, rozřízneme ji na čtvrti‐
ny a nakrájíme na tenké plátky.
Nakrájíme slaninu na malé kostičky a pomalu
smažíme společně s cibulí, aniž by zhnědla. Ne‐
cháme vychladnout.
Těsto vyválíme, uložíme na namaštěný plech,
propíchneme spodní vrstvu vidličkou a vytlačíme
okraje směrem nahoru. Opět necháme kynout.
Dohromady smícháme vejce, crème fraîche,
mléko, sůl a pepř. Na korpus těsta rozprostřeme
vychladlou cibuli a slaninu. Vše překryjeme smě‐
sí a vyhladíme.
– Doba pečení: 45 minut
– Poloha roštu: 1
Slaný lotrinský koláč
Ingredience na těsto:
• 200 g mouky
•2 vejce
•100 g másla
• 1/2 lžičky soli
• trocha pepře
• 1 špetka muškátového oříšku
Ingredience na vrchní vrstvu:
• 150 g strouhaného sýra
• 200 g vařené šunky nebo libové slaniny
•2 vejce
• 250 g kysané smetany
• sůl, pepř a muškátový oříšek
Ostatní:
• Černá pečicí forma, vymazaná, průměr 28 cm
Příprava:
Do mísy na míchání dáme mouku, máslo, vejce
a koření a mícháme, dokud nevznikne krémovité
těsto. Těsto dáme na pár hodin do chladničky.
Pak těsto vyválíme a dáme do vymaštěné černé
pečící formy. Propíchneme spodní vrstvu těsta
vidličkou.
Těsto rovnoměrně posypeme slaninou.
Smícháním vajec, zakysané smetany a koření si
připravíme náplň. Poté přidáme sýr.
Přelijeme náplň přes slaninu.
– Doba pečení: 40 minut
– Poloha roštu: 1
Koláč z kozího sýra
Ingredience na těsto:
• 125 g mouky
• 60 ml olivového oleje
• 1 špetka soli
• 3–4 polévkové lžíce studené vody
Ingredience na vrchní vrstvu:
• 1 polévková lžíce olivového oleje
•2 cibule
• sůl a pepř
• 1 lžička nasekaného tymiánu
• 125 g sýru ricotta
• 100 g kozího sýra
• 2 polévkové lžíce oliv
•1 vejce
• 60 ml smetany
Ostatní:
• Černá pečicí forma, vymazaná, průměr 28 cm
Příprava:
Mouku, olivový olej a sůl dáme do mísy a smí‐
cháme, dokud směs nepřipomíná strouhanku.
Přidáme vodu a uhněteme těsto. Těsto dáme na
pár hodin do chladničky.
Pak těsto vyválíme a dáme do vymaštěné černé
pečící formy. Propíchneme spodní vrstvu těsta
vidličkou.
Do pánve dáme jednu lžíci olivového oleje. Olou‐
peme cibule, nakrájíme na tenké plátky a v oleji
podusíme asi 30 minut v zakryté pánvi. Osolíme
a opepříme a přidáme 1/2 lžičky nasekané petr‐
žele.
Cibuli necháme trochu vychladnout, pak roz‐
prostřeme na těstě.
Pak na vrchu rozprostřeme sýr ricotta a kozí sýr
a přidáme olivy. Posypeme 1/2 lžičkou naseka‐
ného tymiánu.
Smícháním vajec a smetany si připravíme náplň.
Náplň přelijeme přes koláč.
– Doba pečení: 45 minut
– Poloha roštu: 1
Pudinkový koláč
Přísady:
• 1,5 plátu originálního švýcarského lístkového
těsta (rozváleného na čtverec)
• 500 g strouhaného sýra
• 200 ml smetany
• 100 ml mléka
•4 vejce
18
www.electrolux.com
Komentáře k této Příručce