
– Do zásobníku na vodu přidejte 400 ml vody
Švestkové knedlíky (6 kusů)
Na těsto (ingredience by měly mít pokojovou te‐
plotu):
• 125 ml mléka
• 20 g cukru
• 1 malé balení sušeného droždí (8 g sušeného
nebo 42 g čerstvého droždí)
• 300 g mouky
• 30 g cukru
• 30 g másla
• 1 vaječný žloutek
• 1 celé vejce
• 1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
• trochu citronové kůry
• švestková povidla
Po upečení:
• 50 g másla
• 50 g mletého máku
• moučkový cukr
Ostatní:
• vymaštěná mísa
Příprava:
Mléko s cukrem dejte do rendlíku a mírně ohřejte
na plotýnce. Přidejte sušené droždí a zamíchej‐
te. Pak nechte asi 30 minut stát. Do mísy dejte
mouku, cukr, vaječný žloutek, vejce, vanilkový
cukr a trochu citronové kůry. Přidejte mléko s
droždím a uhněťte tvarovatelné těsto. Těsto
přikryjte utěrkou a nechte dalších 45 minut ky‐
nout. Pak těsto pomocí lžíce rozkrájejte na kne‐
dlíky (asi 80 g), rukou rozmáčkněte na placičku a
naplňte 1 lžičkou povidel. Zvedněte okraje těsta
a povidla těstem zakryjte a vytvarujte kuličku.
Kuličky vložte do vymaštěné mísy, zakryjte a ne‐
chte dalších 45 minut kynout, načež je vložte do
spotřebiče.
– Doba přípravy ve spotřebiči: 35 minut
– Poloha roštu: 2
– Do zásobníku na vodu přidejte 500 ml vody
PIZZA/KOLÁČ/CHLÉB
Pizza
Ingredience na těsto:
• 14 g droždí
• 200 ml vody
• 300 g mouky
• 3 g soli
• 1 polévková lžíce oleje
Ingredience na vrchní vrstvu:
• 1/2 malé plechovky s nasekanými rajčaty (200
g)
• 200 g strouhaného sýra
• 100 g salámu
• 100 g vařené šunky
• 150 g hub (v konzervě)
• 150 g sýru feta
• oregano
Ostatní:
• Plech na pečení, vymazaný
Příprava:
Droždí rozdrobíme v míse a necháme rozpustit
ve vlažné vodě. Přidáme mouku s vmíchanou
solí a na vrch nalijeme olej.
Vše zpracováváme tak dlouho, až vznikne vláč‐
né těsto, které se nelepí na mísu. Těsto pak ne‐
cháme kynout na teplém místě, až dosáhne dvoj‐
násobné velikosti.
Těsto rozválíme a dáme do vymazaného plechu
na pečení, spodek propícháme vidličkou.
Na korpus postupně položíme přísady na oblože‐
ní pizzy.
– Doba pečení: 25 minut
– Poloha roštu: 1
Cibulový koláč
Ingredience na těsto:
• 300 g mouky
• 20 g droždí
• 125 ml mléka
•1 vejce
• 50 g másla
• 3 g soli
Ingredience na vrchní vrstvu:
• 750 g cibule
• 250 g slaniny
•3 vejce
• 250 g crème fraîche
• 125 ml mléka
• 1 lžička soli
• 1/2 lžičky mletého pepře
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy na míchání a ve
středu uděláme důlek.
Rozdrobíme droždí, dáme ho do důlku, smíchá‐
me s mlékem a trochou mouky z okrajů. Zasype‐
me moukou, necháme na teplém místě vykynout,
ČESKY 17
Komentáře k této Příručce