30 electrolux recepty kuchaøského pomocníka
Selský chléb
Pøísady:
• 500 g pšenièné mouky
• 250 g žitné mouky
• 15 g soli
• 1 sáèek suchého droždí
• 250 ml vody
• 250 ml mléka
• 15 g soli
Dále:
• Plech na peèení, vymaštìný nebo s
papírem na peèení.
Pøíprava:
Pšenièkou mouku, žitnou mouku, sùl a
suché droždí dáme do velké mísy.
Vodu, mléko a sùl smícháme a pøidáme
k mouce. Vše zpracujeme na vláèné
tìsto.
Tìsto necháme vykynout do
dvojnásobného množství.
Tìsto vytvarujeme do tvaru podélného
chleba a položíme na vymaštìný plech,
nebo vyložený papírem na peèení.
Nyní necháme chléb ještì o polovinu
vykynout.
Pøed peèením trochu poprášíme
moukou.
– Množství vody do zásobníku na vodu:
300 ml
– Peèení v troubì: 60 minut
– Úroveò drážek: 1
Ruský koláè (Piroh)
Tìsto:
• 250 g špaldy
• 250 g másla
• 250 g nízkotuèného tvarohu
• sùl
Náplò:
• 1 hlávka bílého zelí
• 50 g slaniny
• 2 lžíce margarínu
• sùl, pepø a muškát
• 3 lžíce g kyselé smetany
• 2 vejce
Dále:
• plech na peèení s papírem na peèení
Pøíprava:
Špaldu, máslo, nízkotuèný tvaroh a
trochu soli zpracujeme do tìsta a
postavíme do chladu.
Bílé zelí nakrájíme na jemné proužky.
Slaninu nakrájíme na kostièky a
osmažíme s margarínem. Pøidáme zelí a
krátce podusíme. Ochutíme solí, pepøem
a muškátem a vmícháme kyselou
smetanu.
Dusíme dál, dokud se nevypaøí všechna
tekutina.
Vejce uvaøíme natvrdo, necháme
vychladnout, nakrájíme na kostièky,
vmícháme do zelí a celé necháme opìt
vychladit.
Pak tìsto vyválíme a vykrájíme koleèka o
prùmìru 8 cm.
Doprostøed dáme vždy trochu náplnì a
pøiklopíme okraje. Pevnì je ještì
pøitiskneme vidlièkou.
Pirohy rozložíme na plech na peèení
vyložený papírem na peèení a potøeme
žloutkem.
– Peèení v troubì: 20 minut
– Úroveò drážek: 3
Komentáře k této Příručce