
• Pro dobré a bezpečné výsledky vždy vyhledej‐
te hodnoty v tabulkách pro vaření. Zkontrolujte
dobu přípravy, teplotu a velikost potravin.
• Z důvodu bezpečnosti by se potraviny neměly
uchovávat v teplotách pod 60 °C delší dobu.
• Nízké teploty použijte pouze pro potraviny,
které lze pojídat syrové, a pouze na krátkou
dobu.
• Vakuově připravené pokrmy chutnají nejlépe
ihned po uvaření. Pokud pokrm nesníte okam‐
žitě po uvaření, rychle snižte jeho teplotu. Uči‐
níte tak jeho vložením do ledové lázně a ná‐
sledným uskladněním v chladničce. Pokrmy
můžete uchovat v chladničce 2 – 3 dny.
• Funkci Vakuové vaření nepoužívejte k opětov‐
nému ohřevu zbytků jídel.
• Zabraňte kontaktu syrových a vařených potra‐
vin během jejich přípravy.
• Nepoužívejte stejné náčiní k různým úkonům
bez řádného omytí.
• U receptů se syrovými vejci zabraňte kontaktu
bílků či žloutků s vnější skořápkou vajec.
Tipy a rady týkající se vakuového balení
potravin:
• Potřebné vybavení pro funkci Vakuové vaření
jsou vakuové sáčky a přístroj na jejich zatave‐
ní.
• Doporučený typ vakuového přístroje na zata‐
vování: komorový vakuový přístroj na zatavo‐
vání (pouze tento typ přístroje dokáže vakuo‐
vě zabalit tekutiny).
• Pro správný chod funkce Vakuové vaření pou‐
žijte vakuové sáčky.
• Vakuové sáčky nepoužívejte opakovaně.
• Vložením potravin do jedné vrstvy vakuového
sáčku získáte rovnoměrné výsledky vaření.
• Pro rychlejší a rovnoměrnější přípravu potra‐
vin nastavte stupeň vakuování na nejvyšší
možný.
• Bezpečné uzavření vakuového sáčku zaručíte
ujištěním se o čistotě oblasti zatavení.
Všeobecné tipy a rady pro funkci Vakuové
vaření :
• K udržení páry k vaření při používání funkce
Vakuové vaření udržujte dvířka spotřebiče
vždy zavřená.
• Dvířka po dokončení přípravy otevírejte opatr‐
ně, protože se ve spotřebiči hromadí pára.
• K pokrmu můžete dle vlastní chuti přidat olej a
koření. Olej brání přilepení potravin k vakuo‐
vému sáčku.
• Pro rychlejší a rovnoměrnější přípravu potra‐
vin udržujte stupeň vakuování co nejvyšší.
• Doby přípravy jsou orientační a mohou se lišit
v závislosti na vašich preferencích.
• Doby přípravy v tabulkách pro vaření jsou
uvedené pro čtyři osoby. V případě většího
množství potravin se mohou doby přípravy
prodloužit.
• Pokud se velikost potravin liší od údajů v ta‐
bulkách pro vaření, mohou se doby přípravy
změnit.
• Vložte vakuové sáčky na rošt, aniž by se v
případě více sáčků překrývaly.
Podnabídka pro: Speciality
Sušení
K sušení ovoce a zeleniny jako např. jablek, švestek, broskví, rajčat, cuket či hub nakrá‐
jených na plátky.
Rozmrazování
K rozmrazování potravin.
Uchovat teplé
K udržení teploty pokrmů.
Regenerace
K opakovanému ohřevu již připravených jídel v páře přímo na talíři.
Ohřev talířů
K předehřátí talířů před jejich servírováním.
Kynutí těsta
Ke kontrolovanému kynutí těsta před pečením.
14
www.electrolux.com
Komentáře k této Příručce