
Ohřejte meruňkový džem a pomocí štětce
natřete na koláč, pak nechte vychladnout. Smí‐
chejte moučkový cukr, skořici a horkou vodu, pak
naneste na koláč. Pak polevu koláče ihned po‐
sypte mandlovými plátky.
Ovocný koláč
Ingredience na těsto:
• 200 g mouky
• 1 špetka soli
•125 g másla
•1 vejce
• 50 g cukru
• 50 ml studené vody
Ingredience na náplň:
• Ovoce podle sezóny (400 g jablek, broskví,
višní apod.)
• 90 g mletých mandlí
•2 vejce
•100 g cukru
• 90 g měkkého másla
Ostatní:
• Nízká kulatá forma na pečení o průměru 28
cm, vymazaná
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy, do mouky vmícháme
sůl a máslo nakrájené na kousky. Pak přidáme
vejce, cukr a studenou vodu a uhněteme těsto.
Těsto necháme 2 hodiny vychladnout v chladnič‐
ce. Vychlazené těsto rozválíme a vložíme do vy‐
mazané formy a propícháme vidličkou. Omyjeme
ovoce, odstraníme jádřince a pecky a v malých
kouscích položíme na těsto. Do mísy dáme mle‐
té mandle, cukr a měkké máslo a vytvoříme
krém. Naneseme na ovoce a uhladíme.
– Doba pečení: 50 minut
– Poloha roštu: 2
PIZZA/PIROHY/CHLÉB
Pizza
Ingredience na těsto:
• 14 g droždí
• 200 ml vody
• 300 g mouky
•3 g soli
• 1 polévková lžíce oleje
Ingredience na vrchní vrstvu:
• 1/2 malé plechovky s nasekanými rajčaty (200
g)
• 200 g strouhaného ementálu
• 100 g salámu
• 100 g vařené šunky
• 150 g hub (v konzervě)
• 150 g sýru feta
• oregano
Ostatní:
• Plech na pečení, vymazaný
Příprava:
Droždí rozdrobíme v míse a necháme rozpustit
ve vlažné vodě. Přidáme mouku s vmíchanou
solí a na vrch nalijeme olej.
Vše zpracováváme tak dlouho, až vznikne vláč‐
né těsto, které se nelepí na mísu. Těsto pak ne‐
cháme kynout na teplém místě, až dosáhne dvoj‐
násobné velikosti.
Těsto rozválíme a dáme do vymazaného plechu
na pečení, spodek propícháme vidličkou.
Na korpus postupně položíme přísady na oblože‐
ní pizzy.
– Doba pečení: 25 minut
– Poloha roštu: 1
Cibulový koláč
Ingredience na těsto:
• 300 g mouky
• 20 g droždí
• 125 ml vlažného mléka
•1 vejce
• 50 g másla
• 3 g soli
Ingredience na vrchní vrstvu:
• 750 g cibule
• 250 g slaniny
•3 vejce
• 250 g crème fraîche
• 125 ml mléka
• 1 lžička soli
• 1/2 lžičky mletého pepře
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy na míchání a ve
středu uděláme důlek.
Rozdrobíme droždí, dáme ho do důlku, smíchá‐
me s mlékem a trochou mouky z okrajů. Zasype‐
me moukou, necháme na teplém místě vykynout,
dokud se v mouce na povrchu těsta neobjeví
praskliny.
Na okraj mouky přidáme vejce a máslo. Vše
zpracujeme na vláčné kynuté těsto.
ČESKY 15
Komentáře k této Příručce