– Poloha roštu: 1
Losos vařený v páře
Pro 4 osoby.
Ingredience/příprava:
• 400 g brambor
• 2 svazky jarních cibulek
• 2 stroužky česneku
• 1 malá plechovka s nasekanými rajčaty (400
g)
• 4 filety z lososa
• citrónová šťáva
• sůl a pepř
• 75 ml zeleninového vývaru
• 50 ml bílého vína
• 1 snítka čerstvého rozmarýnu
• 150 ml vína
• 1/2 svazku čerstvého tymiánu
Příprava:
Brambory umyjte, oloupejte, nakrájejte na čtvrtky
a povařte ve slané vodě 25 minut, pak slijte a na‐
krájejte na plátky. Jarní cibulky umyjte a nakrájej‐
te na tenká kolečka. Oloupejte stroužky česneku
a nakrájejte na kousky. Smíchejte cibuli a česnek
s nakrájenými rajčaty. Pokapejte filety z lososa
citrónovou šťávou a nechte marinovat. Pak osu‐
šte a osolte a opepřete. Smíchejte zeleninu a
brambory a vložte je do vymaštěné zapékací mí‐
sy, okořeňte a navrch položte lososa. Zalijte ze‐
leninovým vývarem a bílým vínem, navrch roz‐
ložte rozmarýn a tymián.
– Doba pečení: 35 minut
– Poloha roštu: 2
Plněná oliheň (Calamari)
Pro 4 osoby.
Ingredience/příprava:
• 1 kg středně velkých očištěných olihní
• 1 velká cibule
• 2 polévkové lžíce olivového oleje
• 90 g uvařené dlouhozrnné rýže
• 4 polévkové lžíce piniových oříšků
• 4 polévkové lžíce rozinek
• 2 lžičky nasekané petržele
• sůl, pepř
• citrónová šťáva
• 4 polévkové lžíce olivového oleje
• 150 ml vína
• 500 ml rajčatové šťávy
Příprava:
Olihně pořádně odrhněte solí a opláchněte pod
tekoucí vodou. Oloupejte cibuli, nadrobno nakrá‐
jejte a poduste se dvěma polévkovými lžícemi
olivového oleje, dokud nezesklovatí. K cibuli
přidejte dlouhozrnnou rýži, piniové oříšky, rozin‐
ky a nasekanou petržel, osolte, opepřete a
ochuťte citrónovou šťávou. Olihně volně naplňte
směsí a zašijte otvory. Do pekáče nalijte čtyři po‐
lévkové lžíce olivového oleje a olihně osmahněte
na plotýnce. Přidejte víno a rajčatovou šťávu. Za‐
kryjte pekáč a vložte do trouby.
– Doba pečení: 60 minut
– Poloha roštu: 1
Nadívaná ryba (Pstruh)
Ingredience/příprava:
•1 citron
•ryba
Příprava:
Rybu omyjte, usušte a zevnitř i zvenku ji poka‐
pejte šťávou z citronu. Nechte ji chvíli marinovat
a poté ji osolte a opepřete. Rybu vložte do nere‐
zové mísy s děrovanou vložkou.
– Doba pečení: 30 minut
– Poloha roštu: 3
DRŮBEŽ
Kuřecí stehna
Pro 2–4 osoby.
Ingredience/příprava:
• 4 kuřecí stehna po 250 g
• 250 g crème fraîche
• 125 ml smetany
• 1 lžička soli
• 1 lžička papriky
• 1 lžička kari
• 1/2 lžičky pepře
• 250 g hub na plátky v plechovce
• 20 g kukuřičného škrobu
Příprava:
Kuřecí stehna omyjte a vložte do pekáče. Zbytek
přísad smíchejte a nalijte na stehna.
– Doba pečení: 55 minut
– Poloha roštu: 1
ČESKY 3
Komentáře k této Příručce